Varkensstalinrichting

Kraamstallen, slim ontwerp voor big en zeug

Kraamstallen en kraamboxen worden ontworpen om zowel de biggen als de zeugen een plek te bieden waar ze goed gedijen. Ons idee over kraamstallen is eenvoudig. Een goede kraamstal is de ideale combinatie tussen diercomfort en een optimaal rendement door een minimaal verlies van biggen. De zeug moet op haar gemak zijn en de biggen de gelegenheid kunnen geven bij de spenen te komen. De biggen moeten veilig kunnen bewegen zonder dat de zeug de biggen kan doodliggen. Wilt u weten wat wij voor uw kraamstallen kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.

De perfecte vloer voor kraamstallen

Om het doodliggen van biggen te voorkomen zijn er tal van maatregelen te nemen. Eén van de best werkende maatregelen zijn de vloerrooster systemen van Nooyen met de beweegbare zeugenroosters. Het zeugenrooster stijgt en daalt automatisch wanneer de zeug gaat staan of liggen. U kunt kiezen uit een aantal soorten vloerroosters, van gietijzer rooster, gegalvaniseerd stalen rooster, volkern kunststof roosters tot kunststof gecoate vloerroosters die extra grip bieden. In de vloerroosters kunnen verwarmde lignesten voor biggen geplaatst worden. Deze zijn eenvoudig te reinigen zodat ze bijdragen aan een goede hygiëne in de kraambox.

Kraamstal met een koele vloer en een warme vloer

De tegenstelling kan bijna niet groter zijn. De lacterende zeug heeft een koele plek nodig om niet te oververhitten terwijl de biggen een warme plek nodig hebben om niet onderkoelt te raken. Dat is niet alleen heel diervriendelijk, maar ook economisch effectief. Een koele zeug eet immers beter en zal dus ook gezonder zijn. De biggen krijgen betere voeding en groeien meer. Dit effect werk zelfs door bij de volgende worpen waarbij er gemiddeld een big per worp meer geboren wordt. (bron: Praktijkcentrum Sterksel / Nooyen Pigflooring) Het is wel zaak om ook te zorgen voor een goed voedersysteem en goede watervoorziening voor big en zeug. Meer weten over kraamboxen? Bel ons voor een afspraak om de mogelijkheden voor uw sttal te bespreken.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het