Varkensstalinrichting

Dekstallen voor varkensbedrijven

De cyclus in een varkens vermeerderingsbedrijf begint in de dekstal. Een dekstal is de verzamelnaam voor beerhokken en inseminatiestallen of inseminatieboxen. Een beerhok is vooral comfortabel om de beer in goede vorm te houden. De stal is warm in de winter en koel in de zomer. Om de beer in zijn hok te houden, de term beresterk zou ook uit de varkenssector kunnen komen, is extra sterk materiaal nodig. De wanden en het buizenframe van een beerhok zijn dan ook zwaarder en hoger uitgevoerd dan in een gewone varkensstal. Meer weten over dekstallen? Bel ons voor een afspraak .

Inseminatiestallen, goede routing is belangrijk

Een goede inseminatiestal heeft voldoende ruimte voor de rondgang van de beer. De beer zit bij voorkeur niet in de stal bij de zeugen maar in een aparte ruimte naast de inseminatiestal zodat het effect van de rondgang optimaal is. Als de zeugen de beer de hele dag ruiken is het effect van de beersimulatie lager. Wanneer u kiest voor een gang buitenom, hoeft u niet op twee rijen zeugen te letten om te insemineren. Tussencompartimenten voor de beer geven de medewerker van het KI station en de zeugen wat extra tijd. Het openen en sluiten van de compartimenten kan zelfs automatisch.

KI boxen, bereikbare guste zeugen

Bereikbaarheid van de zeug om te kunnen insemineren is de belangrijkste eigenschap van een goede inseminatie box. Om het sperma goed in te kunnen brengen moet het hek achter de guste zeug bij voorkeur ook nog enige flexibiliteit van bewegen bieden. Denk hierbij aan openingen op de juiste plaatsen en afzonderlijk bewegende bovenzijde en onderzijde van het hek. De zeugen staan nu eenmaal niet altijd perfect stil tijdens de kunstmatige inseminatie. Op de foto’s kunt u zien welke types hekken wij gebruiken. Heeft u een ander type hek in gedachten, we gaan graag met u in overleg om het perfecte hek te bedenken.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo goed mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je instemt met het gebruik van deze cookies. Lees meer

Ja, ik begrijp het